Scroll voor meer
April 2018
Messi toch niet getackeld
Messi is (al jaren) een wereldvoetballer en een bekend merk. Maar ook een heel waardevol merk. En dus is het niet vreemd dat er MESSI-producten op de markt zijn. Jaren geleden vroeg Lionel Messi (voluit: Lionel Andres Messi Cuccittini) bij het Europese Merkenbureau al bescherming aan voor zijn logo voor onder meer kleding, schoenen en sportartikelen.

Maar daar stak de Spaanse ondernemer Jaime Masferrer Coma, rechthebbende op het merk MASSI, een stokje voor. Hij maakte bezwaar en kreeg in twee instanties gelijk: de merken en producten werden als verwarringwekkend overeenstemmend geoordeeld. Op zich niet vreemd natuurlijk: MASSI vs. MESSI voor dezelfde producten. Maar Lionel Messi liet het er niet bij zitten en ging in beroep. Het Gerecht van de EU oordeelde eerder vandaag dat er toch geen gevaar voor verwarring bestaat tussen de merken. De rechter laat daarbij de bekendheid van Messi zwaar meewegen. Immers, zo geeft de rechter aan, als de normale consument het merk MESSI ziet voor kleding en sportartikelen, dan zal hij aan Lionel Messi denken en zal dus niet snel de gedachte opkomen dat er een link zou kunnen zijn met het merk MASSI van de Spaanse firma. En daarmee vist de eigenaar van het MASSI-merk achter het net en moet hij dit merk naast zich op de markt dulden.

Tenzij Masferrer verder in beroep gaat wordt het logo van Lionel Messi ingeschreven en heeft het merk bescherming in de EU.