Scroll voor meer
Februari 2020
Frauduleuze merkdepots? – N-Cubator B.V.
Multi-merkindiener Michael Gleissner heeft via een nieuw bedrijf afgelopen maanden tientallen Benelux merkdepots ingediend.

Wij publiceerden eerder artikelen (hier en hier) over Michael Gleissner. Gleissner is de persoon achter honderden bedrijven die op grote schaal merkdepots verrichten en procedures voeren zonder dat ze zelf de merken gebruiken of de intentie lijken te hebben om deze zelf te gaan gebruiken.

Afgelopen week publiceerde vakblad WorldTrademarkReview een artikel over een nieuwe grootschalige filing operatie van Gleissner vanuit Nederland. Onder de naam N-Cubator B.V. en via de website www.n-cubator.eu biedt Gleissner Aziatische bedrijven een platform om zaken te doen in Europa. Het lijkt er op dat Gleissner daarbij (Westerse) merken aanbiedt, aangezien N-Cubator afgelopen twee maanden ruim 120 Europese merken heeft aangevraagd voor verschillende gangbare en “catchy” Engelstalige woorden als AQUA, COBRA, HELIX, VANGUARD en VOYAGE. Zeker als hij deze database verbindt met andere aan hem gelieerde bedrijven, beschikt Gleissner wereldwijd over een merken- en domeinnaam portfolio met meer dan tienduizend namen!

Merkhouders dienen er op bedacht te zijn om, waar nodig, tijdig actie te ondernemen tegen deze merken. Je wilt immers vermijden dat een conflicterend merk wordt ingeschreven en vervolgens door N-Cubator aan een klant wordt aangeboden die er in Europa mee op de markt komt. In een dergelijk stadium is het immers heel lastig en kostbaar om het gebruik en inschrijving te bestrijden.

Turnstone lost de Gleissner-perikelen op twee manieren op: voorafgaand aan het depot van een nieuw merk doen wij voor onze cliënten onderzoek of die naam nog vrij is, en achteraf bieden wij merkbewaking. In dat laatste geval worden de merkenregisters door ons periodiek gescreend zodat conflicterende nieuwe merken gespot worden, en daartegen tijdig actie kan worden ondernomen.