Scroll voor meer
Oktober 2019
Certificeringsmerken en collectieve merken
Sinds 1 maart 2019 is het in de Benelux mogelijk om een depot in te dienen van een ‘certificeringsmerk’. Dit zijn merken die worden gebruikt om aan de consument te laten zien dat de betreffende producten en diensten zijn gecertificeerd. Een keurmerk dus. De certificering kan betrekking hebben op allerlei kenmerken van de producten of diensten. Denk bijvoorbeeld aan de manier van vervaardiging van de producten, de kwaliteit van de producten of het gebruikte materiaal. Alle afspraken hierover moeten worden vastgelegd in een Reglement, zoals welke personen het merk mogen gebruiken, hoe de gecertificeerde kenmerken worden getest en hoe er wordt toegezien op het gebruik van het merk. Het Reglement moet verplicht worden aangeleverd op het moment dat het merkdepot wordt ingediend.

Het certificeringsmerk heeft nog een zusje, het collectieve merk. Collectieve merken konden al veel langer worden ingediend in de Benelux. Voor die tijd werden onder deze noemer ook certificeringsmerken aangevraagd. Maar sinds 1 maart bestaan er duidelijk verschillen tussen beide varianten.
Collectieve merken zijn in de meeste gevallen ‘verenigingsmerken’ en worden vooral gebruikt om te laten zien dat men aangesloten is bij een bepaalde vakgroep of branchevereniging. Ook hier maakt het Reglement een verplicht onderdeel uit van het verkrijgen van een merkinschrijving. Voor de keurmerken die voor 1 maart als collectief merk werden vastgelegd, geldt dat deze door de merkhouder moeten worden omgezet in een certificeringsmerk.

Van de merkhouder wordt dus actie verwacht. Graag assisteren wij u hierbij. Omdat er allerlei extra voorwaarden gelden voor zowel collectieve als certificeringsmerken is een goede voorbereiding van het merkdepot van groot belang. Wordt het merk op een onjuiste manier vastgelegd (of omgezet) dan kan dit grote gevolgen hebben voor de bescherming.
Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.